« وَ لَا یُبْدِینَ زِینَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا »؛ زنان نباید زینتهای خود را آشکار سازند مگر آن مقداری که به طور معمول ظاهر است.مقصود آیه کریمه نهی از آشکار کردن زینتهای پنهانی زن است.- « وَ لْیَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُیُوبِهِنَّ »؛ زنان باید روسریهای خود را بر روی سینه خود انداخته و حائل قرار دهند.
بنابر گواهی متون تاریخی در اکثر قریب به اتفاق ملّتها و آئینهای جهان، حجاب در بین زنان معمول بوده است هر چند در طول تاریخ گاه با اعمال سلیقه حاکمان و عالمان، تشدید یا تخفیف یافته است ولی هیچگاه به طور کامل از بین نرفته است.
دانشمندان، تاریخ حجاب و پوشش زن را به دوران ما قبل تاریخ نسبت میدهند. امّا از نصوص دین برمیآید که اصل پوشش که برخواسته از عفت و حیاست پیشینهای برابر با حیات بشر دارد چنانکه در قرآن کریم دربارۀ زندگی بهشتی آدم و حوا از پوشش زشتیهایشان با برگ درختان سخن به میان آمده است.
علل پیدایش حجاب در میان ملّتها
در اینکه علّت پیدایش حجاب در آئینها و تمدنهای مختلف چه بوده است نظرات گوناگونی ارائه شده است. مخالفان حجاب سعی کردهاند جریانهای ظالمانهای را برای آن ذکر کنند و بین حجاب در اسلام و غیراسلام فرقی قائل نشدهاند. آنان معتقدند پیدایش حجاب میتواند ریشههای مختلف فلسفی، اجتماعی، اخلاقی و اقتصادی داشته باشد از جمله:
- میل به ریاضت و رهبانیت و دوری از زنان به عنوان بزرگترین خوشی مرد.
- عدم امنیت اجتماعی برای زنان که باعث پردهنشینی آنان شده است.
- حسادت و خودخواهی مردان و دور کردن زن از دسترس نگاه دیگران.
مسلّماً هیچکدام از این علل و ریشهها در پیدایش حجاب در اسلام نقش نداشته است بلکه علّت فطری حجاب را میتوان تدبیری دانست که زن با یک نوع الهام فطری، برای حفظ ارزش و موقعیت خویش در برابر مرد به کار برده است. حجاب زن برخواسته از حیا و عفت غریزی است که او را بر آن داشته تا خود را از مردان دور نگه دارد و عشق و طلب و احترام آنان را نسبت به خود برانگیزاند.
فوائد حجاب
- سلامت روانی زن: حجاب همچون حفاظی است که زن را از آسیبپذیری، ترس و اضطراب روانی مصون نگه میدارد.
- آرامش روحی مرد: وجود حریم میان زن و مرد با پوشش، هیجانها و التهابهای جنسی مرد را کاهش میدهد.
- افزایش امنیت اجتماعی زنان: نیاز به امنیت در زنان بیشتر از مردان است. حجاب آنان را از سوء استفادههای جنسی مصون میدارد.
- استحکام پیوند خانوادگی: حجاب زن را به خانواده وفادار نموده از عشقهای آزاد محفوظ مینماید، نیز زمینه لذت جویی مردان در اجتماع را از بین میبرد و لذتهای آنان را به درون خانه مختص میکند.
- افزایش بهرهوری شغلی و مشارکت اجتماعی: برهنگی عامل کشیده شدن تمتعات جنسی از محیط خانه به اجتماع شده و قهراً نیرو و بازدهی کار در اجتماع را ضعیف میکند.
- بالا بردن ارزش و احترام زن: زنان وقتی خود را میپوشانند برای مردان رویاییتر، پرجاذبهتر،گرانبهاتر و ارزشمند میشوند.
منابع:
۱) جلیل ضیاءپور، پوشاک باستانی ایرانیان، ص ۵۱؛ ویلدورانت، تاریخ تمدن، ج ۱۱، ص ۵۲۰٫
۲) علیاکبر، علویقی، زن در آینۀ تاریخ، ص ۱۲۰٫
۳) ر.ک: سوره اعراف، آیه ۲۲٫
ثبت دیدگاه